Welkom op de website Energiebewust.

Het doel van deze website is om eens echt inzicht te geven, wat er bespaart kan worden aan energie met behulp van zonne-energie. Met het "gespaarde" geld kan je bijvoorbeeld een keertje extra gaan uit eten.

De hoofdpagina (Home) staat bordevol informatie : grafieken, statistieken en berekeningen. Met behulp van de grafieken wordt inzichtelijk, wat voor effect het gebruik van zonne-energie heeft op het dagelijkse/maandelijkse/jaarlijkse energieverbruik. Zo is o.a. terug te zien, wanneer het een bewolkte dag was en wanneer we op die dag te maken hebben gehad met een zeer, zonnige dag. De grafieken worden 1 keer per dag bijgewerkt.

Op de Home-pagina wordt ook nog een logboek bijgehouden per maand. Per maand worden de ervaringen van die maand weergegeven. Daardoor kunt u iets beter begrijpen, waarom de grafiek van een bepaalde maand er zo uit ziet.

In de tabellen worden diverse statistieken weergegeven. Daarin wordt o.a. weergegeven, hoeveel kWh aan zonne-energie is opgewekt en wat voor financiele voordelen dit biedt. Dat laatste wordt weergegeven in Euro's. Deze statistieken kan je gaan vergelijken met de meterstanden/statistieken van jou thuis.

Op dit moment wordt uitgegaan van de energieprijs die geldig was voor de jaarreking over het jaar 2019. De prijs is berekend uit verbruik-per-kWh, energiebelasting-per-kWh en de belasting over het gehele prijs. Die prijs was op dat moment 0,21 EUR/kWh.

Op het dak van dit huis zijn 14 zonne-panelen gemonteerd. In de tabellen levert dat een enorme energiebesparing op. Zelf kan je bijvoorbeeld beginnen met 3 of 5 zonnepanelen. Het effect blijft hetzelfde : je zal minder energieverbruik per jaar hebben. Onder de knop Foto's kan je o.a. terug kijken, hoe de installatie van de 14 zonne-panelen verliep.

Onderin op de Home-pagina kan je voor jezelf uitrekenen, wat de eventuele terugverdientijd is van de aanschaf van zonne-panelen. Met behulp van die informatie kan je bepalen of je wel of nu nog geen zonnepanelen gaat aanschaffen.

Voor de meeste mensen is het financiele stuk een struikelblok. Tegenwoordig wordt er geen subsibie meer verstrekt voor aanschaf van zonne-panelen. Zelf heb ik er voor gekozen om toch de uitdaging aan te gaan. Want mijn laatste energierekening van 2010 vond ik toch iets aan de hoge kant. Dat heeft me toen doen besluiten om energiebesparingen door te voeren in mijn huis (zie knop Suggesties) en zonne-panelen aan te schaffen.

Enkele tips :
- Laat alle informatie rustig op je inwerken. Zelf heb ik er ook twee jaar over gedaan om alles goed op een rijtje te zetten.
- Kom eens per dag terug op deze website om de vorderingen van de opgewerkte zonne-energie en energieverbruik te volgen.
- Voeg deze website toe aan je favorieten van je browser.
- Mocht je vragen hebben, laat dan een berichtje achter in het gastenboek.