Besparingstips

Een toekomst zonder vuile energie is binnen handbereik. Naast het kiezen van zonne-energie (zonne-panelen en/of zonne-boiler), is het van belang om daar waar mogelijk energie te besparen. Energiebesparing is goed voor het milieu en jouw portemonnee. Hieronder enkele besparingstips:

Besparingstips: bespaar in 1 minuut 8% op jouw energierekening!

In vrijwel alle huishoudens zijn ze aanwezig: apparaten met een stand-by mogelijkheid. Wat veel mensen echter niet weten is dat deze stand-by mogelijkheid -anders dan de naam doet vermoeden- zorgt voor een ware aanslag op de energierekening. Zo verbruikt een videorecorder gemiddeld 120 kwH per jaar, waarvan 95% opgaat aan de stand-by stand. Van een gemiddelde TV is dit ca. 100 kwH. Wanneer je alleen al deze twee apparaten zoveel mogelijk uitschakelt, in plaats van op de stand-by stand zet, bespaar je zo'n 200 kwH per jaar, toch al gauw € 42,42! En het is absoluut een fabeltje dat het aan-en uitschakelen van deze apparaten meer stroom vergt dan het gebruik van de stand-by stand. Als je ook eens jouw andere apparaten naloopt, kan dit voordeel alleen maar oplopen, en het is nog goed voor het milieu ook!

Wat verbruiken al die apparaten eigenlijk?

Een gemiddeld gezin verbruikt zo'n 3500 kwH aan elektriciteit per jaar. Voor een kwH aan stroom betaal je gemiddeld € 0,21. Bij elkaar is een huishouden dus bijna € 742,40 per jaar kwijt! Sommige apparaten zijn echter ware energievreters. Wist je bijvoorbeeld dat een wasdroger meer dan twee keer zoveel energie verbruikt als een wasmachine?

In het volgende overzicht heb ik voor jou het gemiddeld verbruik van de meest voorkomende elektrische apparaten op een rij gezet. Tevens heb ik de kosten op basis van het verbruik in de tabel ernaast gezet.

Apparaat
Verbruik in kWh per jaar
Kosten per jaar (€)