Op zowel tv als op radio wordt er gesproken over de "Slimme Meter". Daarin wordt deze vooral in het licht gezet als een energiemeter, waarmee je je eigen energieverbruik beter in de gaten kan houden en hoeft de meteropnemer ook niet meer langs je deur om de meterstand op te nemen.

Maar is deze meter nu een slimme meter voor ons (de gebruikers, waar de meter in ons huis is gemonteerd) of is het meer een slimme meter voor de energiemaatschappijen?
In al die berichten in zowel reclame spotjes als ook in de reguliere tv programma's komen niet de nadelen aanbod. Er wordt bijvoorbeeld niets verteld over eventuele prive zaken, die uit deze meter gelezen kan worden. Men kan bijvoorbeeld zelfs bepalen welke film je aan het kijken bent.

Dus is het nu een slimme meter of een sluwe meter voor ons?

Op de twee volgende websites kan je daar meer over lezen. Beide websites verdienen gelezen te worden, zodat men ook goed doorkrijgt, wat de keerzijde is van zo'n meter :
- Nieuwbericht : Slimme energiemeter brengt privacy in gevaar

- Over slimme meters, privacy en veiligheid
(indien je tijd hebt, is het bekijken van de video zeker een aanrader!)

- Weinig mensen weigeren privacy-schendende slimme energiemeter

Hoe weet ik of mijn huidige meter kan terugleveren of niet?

Het volgende (technische) document kunt u vertellen of uw meter een teruglooprem heeft of niet. Met teruglooprem wordt bedoeld, dat de meter niet kan terugdraaien.
- Uitgegeven overzicht metercodes

Mag u de slimme meter weigeren?

Ja, dat mag u zeker (voorkeur). In dat geval verandert voor u niks en één keer per jaar geeft u de meterstanden door aan uw energieleverancier. Op www.dnwb.nl/nl/uw-netbeheerder_vraag-en-antwoord_faq-vragen.htm , FAQ vragen, Slimme meter, "Vraag : Is de slimme meter verplicht" kunt u meer informatie over lezen.

Moet ik nu wel of niet mijn aangeschafte zonne-panelen registreren?

Nee, dat moet u niet. U bent dat niet wettelijk verplicht. Ik adviseer u zelfs om de zonne-panelen installatie helemaal niet aan te melden bij www.energieleveren.nl. Meer informatie hierover kunt u lezen op wel-of-niet-paneeltjes-registreren