Suggestie 1 : Koppel zoveel mogelijk (standby) apparatuur en/of buitenverlichting aan een tijdklok-schakelaar

Tegenwoordig staat er diverse apparatuur in elk huis, die op standby kunnen staan. Meestal wordt de "standby-stand" weergegeven met een rood lampje. Denk bijvoorbeeld aan je televisie, radio, hdd-recorder, dvd-speler.

Standby-mode betekent niet, dat het apparaat uit staat. Het verbruikt dan nog steeds energie. Om toch het gemak te blijven hebben van de afstandsbediening, kan je bijvoorbeeld 's nachts alle apparatuur automatich, definitief laten uitzetten.

Daarvoor kan je dan gebruik maken van een tijdklok-schakelaar. Deze tijdklok-schakelaar kan je bijvoorbeeld zo instellen, dat door de week in de nacht alle apparaten uitgaan. Halverwege de middag laat je door middel van die tijdklok-schakelaar weer diverse apparatuur aangaan. Want dan komen de meeste mensen weer thuis.

Een voorbeeld van een tijdklok-schakelaar :

Suggestie 2 : Maak gebruik van LED-verlichting

In veel huizen wordt gebruik gemaakt van kleine spots. Elk zo'n spotje maakt verbruikt 50 Watt aan energie.

Een LED-spot verbruikt 1 tot 3 Watt aan energie. Sommige mensen kopen dit soort verlichting niet, omdat het niet hetzelfde soort licht geeft als een lamp. Tegenwoordig kan men ook LED-spots kopen die "warme", witte verlichting geven. Dit wordt ook op de verpakking aangegeven.

Een voorbeeld van een LED-spot :

Suggestie 3 : Nooit meer zonne-panalen installeren dan je verbruikt als particulier per jaar.

Deze suggestie is gebaseerd op het feit, dat veel energiebedrijven nooit aan jou de volledige elektriciteitsprijs (terug-)betalen aan te veel geleverde energie per jaar (jaarrekening).

Bij mijn aanschaf is het zo berekend, dat ik per jaar onder de 100% aan energie produceer, dan wat ik jaarlijks verbruik. Dat betekent, dat ik nooit een besparing van meer dan 100% zal halen, maar een beparing van 56 - 90%. Het ligt er net aan of ik dat jaar een zonnig jaar heb gehad of niet.

Als jouw energiebedrijf iets aan jou terug betaalt, dan zal dat in veel gevallen alleen de kale leveringsprijs per kWh zijn. Dan mis je nog steeds de de 'energiebelasting per kWh' en de 'BTW per kWh'.

Mocht u zelf nog suggesties hebben, dan lezen we dat graag in het gastenboek.