Welkom bij de Vaak Gestelde Vragen pagina.

Hier vind je de vragen terug, die regelmatig gesteld zijn.

Vraag : Wat gebeurt er, als je meer (zonne-)energie produceert, dan wat je gebruikt per jaar?

Niet iedere elektriciteitbedrijf gaat daar goed mee om. De meeste elektriciteitsbedrijfen betalen alleen de kale energieprijs aan jou terug. De energieprijs, die jij en ik betalen, bestaat o.a. uit de kale energieprijs, energiebelasting en BTW. Er zijn weinig elektriciteitsbedrijven, die aan jou de volledige energieprijs betalen. De meeste energiebdrijven doen dat dus niet. Daarvoor kan je het beste contact opnemen met je elektriciteitsbedrijf.

Mijn leverancier Home Energy heeft mij ook geadviseerd om net onder de 100% besparing te blijven zitten. Daarmee voorkom ik de ergenis, dat er met twee verschillende tarieven wordt gewerkt. De aanschaf van de zonne-panelen is dan ook gebaseerd om net onder de 100% te blijven zitten. Tijdens de zomermaanden zit ik boven de 100%, maar in de herfst, winter en lente brengen de zonne-panelen minder op en daardoor blijf ik onder de 100%. Al deze informatie is te lezen op de Home-pagina en Vergelijk-pagina.

Dit filmpje geeft je meer informatie over die vraag.

------Toevoeging op 25-06-2012------
Op Tweakers.net kwam ik vandaag de volgende vraag tegen:

quote:
JAN-B schreef op maandag 25 juni 2012 @ 13:05:
Vrijdag mijn jaarafrekening ontvangen; in het hoogtarief sta ik 112 kWh in de min; laagtarief is 919 kWh; Hoe kan je nu uitrekenen/zien of ik hiervoor de kale stroomprijs vergoed krijg = 7,63 cent of de volledige prijs = 22,65 cent. ik zie staan: -112 x 0,0763 = -8,54 euro. dit bedrag wordt afgetrokken van de rest, maar hoe zit dat dan met de energie belasting en BTW bij energie belasting staat 919 min 112 = dus 807 kWh x 0,1127 cent.
@Mightym: enige tijd geleden kwam jij met het bericht dat Delta voortaan de kale stroomprijs zou hanteren; wat is jouw mening..
@EnergiebewustZL: wat is jouw mening?

---Op de vraag had ik toen als volgt gereageerd---
Wat is mijn mening hierover?

Welkom bij Delta. ik bedoel ik dan niet positief. Je hoort wel eens mensen die zeggen : Delta pruts.

Delta is duidelijk dus ook administratief nog niet ingesteld op klanten, die zonne-panelen hebben en met Hoog-tarief meer (terug-)leveren op jaarbasis en dat dus niet verrekenen met het Laag-tarief. Dat wordt bellen voor je helaas en aangeven, dat ze verplicht zijn om dat met elkaar te verrekenen tegen volledige energieprijs. Wiskundig ziet dat er alsvolgt uit :
(kale energieprijs + energiebelasting) * BTW = volledige energieprijs

In alle uitleg die ik tot nu toe gelezen heb, ontbrak dus de uitleg over hoe ze omgaan met op jaarbasis te veel geproduceerde energie, waar vervolgens iedereen de aanname doet, dat ze dat met elkaar verrekenen. Het gevolg : Dit blijkt na deze informatie dus niet te zijn en scheiden ze dat van elkaar.

Delta geeft in de volgende link meer informatie over terugleveren : Klik hier
Zoals ik eerder aangaf, ontbreek ook in deze uitleg hoe ze omgaan met dubbeltariefmeters. Het verhaal van jou JAN-B geeft daar nu eindelijk inzicht op :
- Hoog-tarief : Lever je meer energie terug aan het elektriciteitnet, dan krijg je daar de kale energieprijs voor terug als vergoeding.
- Laag-tarief : Lever je meer energie terug aan het elektriciteitnet, dan krijg je daar de kale energieprijs voor terug als vergoeding.
- Gevolg : Je krijgt alleen kale energieprijs er voor terug en dat negatieve bedrag wordt van het totaal bedrag er af gehad. Ze strepen dus voor 29% het overige Lage-tarief-kWh weg en dus niet de volle 10^% (volledige energieprijs)

Samengevat : Men man niet aannemen, dat de overgeproduceerde Hoog-tarief-kWh-en tegen de overgebleven Laag-tarief-Kwh-en volledig worden weggestreept door jouw energieprovider. Jij zal morgen moeten bellen en hierover vervelende vragen stellen.

In ons geval is onze energieprovider Delta. Dit kan natuurlijk elk andere provider zijn : GreenChoice, Eon, Stedin, en zo zijn er nog meer te noemen.

Wat kan je er tegen doen?
Administratief gezien kan je het beste vervolgens voor kiezen om je dubbeltarief-meter (hoog/laag) om te zetten naar een enkel tarief-meter. Dit moet ook per brief bevestigd worden door de Delta. Als je die niet krijgt, dan zal je daar ook achter aan moeten bellen. Stom weg omdat je anders geen poot hebt om op te staan bij de volgende jaarafrekening.

Zelf ben ik blij, dat ik dus een enkeltarief meter in huis heb en deze (vervelende) situatie mij bespaard blijft.

Verder is deze jaarafrekening situatie waardevolle informatie voor iedere nederlander die denkt aan zonne-energie installatie of dat al heeft. Want dit kan ook bij hun gaan gebeuren. Dit zal zelfs ook gaan opspelen, wanneer die nieuwe, sluwe meter in je meterkast wordt gemonteerd. Waarvoor onze dank JAN-B.

Mijn zonne-paneel-leverancier had mij al gewaarschuwd om nooit meer vermogen aan te schaffen, dan wat ik op jaarbasis verbruik. Ze gaven aan, dat energieproviders moeilijk kunnen doen over de vergoeding. De jaarafrekening van jou is helaas duidelijk een voorbeeld hiervan.

Er zit niks anders op dan bellen en om opheldering te vragen en aangeven, dat ze dit volledig tegen elkaar moeten wegstrepen. Echter vermoed ik, dat ze een verschil zullen hanteren tussen Hoog en Laag tarief. Jij kan daarop tegen zeggen, dat ze dit niet aangeven op hun website (zie Link). Daarna? Als ze moeilijk blijven doen, dan zo snel mogelijk administratief op enkel-tarief overgaan.

Heel veel succes en sterkte!

EDIT : Je kan altijd nog overwegen om over te stappen op een andere energieprovider, die wel voordeliger voor jou is.

---Vrij kort daarna volgde er nog een extra reactie van iemand anders---
delta - quote:
Meer terugleveren dan verbruiken
Bij een negatief saldo (netto negatief verbruik) ontvangt u uitsluitend een vergoeding zonder energiebelasting en zonder BTW. Per 1 januari 2012 is dat . 0,0626 per kWh.

greenchoice - quote:
Omdat er geen netto energiebelasting uitgekeerd mag worden krijgt u voor het gedeelte dat u netto teruglevert uitsluitend de kale stroomprijs + BTW vergoed

greenchoice - quote:
Wilt u uw analoge meter houden en toch afrekenen op het werkelijke negatieve verbruik, geef dan uw standen door met het verzoek op werkelijke standen af te rekenen.

---gebruiker "mightym" reageerde ook nog op de vraag met de volgende reactie---
Delta betaalt over de teruggeleverde energie (in de min) volgens mij ook de BTW, alleen staat die apart op de nota. Ergens zou een hele wazige BTW opsomming moeten staan met een minpostje.
Kortom, Delta doet hetzelfde als Greenchoice.

@Jan-B
Wat Delta nu doet is precies wat ze in feb aangekondigd hebben, het wordt nu wel heel goed opletten met dubbel of enkeltarief idd..
Ik ga er ook eens een rekensommetje aan wagen. Hoewel ik niet zeker weet of ik dit jaar weer neggie zal zijn, de warmtepompjes doen keurig hun werk.. en de hoeveelheid zon de laatste maanden is fors lager dan vorig jaar...

Vraag : Waarom heb jij zonne-panelen aangeschaft?

Naar aanleiding van de laatste energie-jaarrekening had ik definitief besloten om zonne-panelen aan te schaffen. De hoogte van de verbruikte kWh was best hoog. De oorzaak kan voornamelijk gevonden worden in het gebruik van de airco in de wamre maand augustus 2010. Heerlijk hoor een gekoeld huis na een warme dag op het werk. De airco wil ik graag blijven gebruiken en moest ik dus naar een andere oplossing gaan zoeken. Ik had toen al een lange tijd nagedacht over zonne-panelen en dat was toen voor mij het moment om dat nu echt te gaan gebruiken. Tot nu toe ben ik er ook zeer tevreden over.

Als eerste reden heb ik zonne-panelen aangeschaft om mijn protomonee. Ik hou dan per jaar meer geld voor mezelf over om vrij te besteden. Natuurlijk is de tweede reden het milieu. Als heel veel mensen zonne-panelen zouden aanschaffen dan hebben we geen tweede kerncentrale meer nodig. Sterker nog, met de huidige technieken is zelfs geen enkele kerncentrale meer nodig, mits heel veel mensen overschakelen op zonne-energie.

Vraag : Wordt er nog subsidies voor gegeven ?

Nee, er wordt al een lange tijd geen subsidie op gegeven door de regering. Ik heb de zonne-panelen aangeschaft, omdat ik nu gebruik wil maken van zonne-energie. De techniek is al een tijdje uit de kinderschoenen en goed ontwikkeld. Zoals eerder aangegeven heb ik eerst twee jaar alle mogelijke informatie opgezocht verzameld over zonne-energie. Daardoor heb ik een goede beslissing kunnen nemen. Na installatie van de zonne-panelen had ik gevoel, dat ik dit veel eerder had moeten doen. Maar ben ik wel blij, dat ik er nog even mee gewacht heb. Want er kwamen steeds betere zonne-panelen met een hogere Wp (Watt-piek) op de markt.

Overigens geldt een zelfde "motto" als bij computers : Vandaag gekocht, gisteren al weer geschiedenis. Elke dag komen steeds snellere, betere computers op de markt. Dit geldt ook voor zonne-panelen. Nu maak ik gebruik van 240Wp zonne-panelen en ik gok er op, dat er over een jaar of vijf 480Wp zonne-panelen beschikbaar zijn. Je kan wel blijven wachten op betere zonne-panelen, maar ondertussen blijft je energierekening wel oplopen.

Vraag : Wat is de terugverdientijd van jouw zonne-panelen?

De terugverdientijd van zonne-panelen ligt tussen de 10 tot 15 jaar zonder enige vorm van subsidie. Het ligt er net aan, wat de energieprijs wordt per jaar. Deze zal elk jaar of zelfs per half jaar wel stijgen.

Vraag : Hoe lang gaan de zonne-panelen mee?

Bij het uitrekenen van de terugverdientijd heb ik rekening gehouden, dat de zonne-panelen 20 tot 25 jaar mee gaan. Ondertussen heb ik zelfs berichten gezien, dat zonne-panelen zelfs tot 40 jaar mee gaan. Als dat zo is, dan zou dat natuurlijk helemaal geweldig zijn. Maar dat weet ik pas over 25 jaar.

Vraag : Waarom heb jij deze website gemaakt?

Deze website had ik eerst voor mezelf gemaakt, zodat ik voor mezelf snel, grafisch en overzichtelijk kan kijken, wat de opbrengst is van de zonne-panelen. Ondertussen staat de website boordevol met informatie, die ook handig is voor andere mensen, die nadenken over het gebruik van zonne-energie. Maar die dan net nog opzoek zijn naar net dat beetje extra informatie, die ze nog niet kunnen vinden op het internet. Bijvoorbeeld wat is de opbrengst van de zonne-panelen bij slecht en bij goed weer? Of hoe reageert de energiemeter hier op? Al dat soort antwoorden kan je terugvinden op de Home-pagina en bij de Webcams. Dat laatste is uniek! Want zo kan je echt zien, wat zonne-energie doet met je wisselstroommeter in de meterkast : terugdraaien! Dat terugdraaien en de opbrengst van de zonne-energie is dan weer te vertalen in een grafiek, zoals je dat kan zien op de Home-pagina of op de Vergelijk-pagina.

Vraag : Is mijn elektriciteitsmeter geschikt voor zonne-energie?

Dit is een vraag, die je bij je energieleverancier het beste kan stellen. Het bleek, dat mijn wisselstroommeter er voor geschikt is. Deze zou dan gaan terugdraaien. Ondertussen is dat ook zo gebleken.

Bij digitale meters kan dat weer anders worden aangegeven. Sommige digitale meters tellen inderdaad de meterstand naar beneden. Andere meters houden in een aparte teller bij, wat er aan stroom teruggeleverd is aan het elektriciteitsnet.

Dat zijn dan ook de redenen, waarom je die vraag aan je elektriciteitsleverancier het beste kan stellen. Dan kan je ook meteen inzicht krijgen, welke veranderingen te zien zullen zijn op jouw jaarafrekening.

Vraag : Kan ik de geinstalleerde zonne-panelen direct aansluiten op een stopcontact in mijn huis?

Nee, in veel gevallen en zeker met groot aantal zonne-panelen moet er een extra elektriciteitsgroep worden aangelegd in jouw meterkast.

Technisch zou het nog mogen tot een vermogen van 600Wp en dan heb je het over twee of drie zonne-panelen. Bij mij was het dus noodzakelijk om een extra groep aan te laten in mijn meterkast. Want elk zonne-panelen produceert 240Wp en ik heb er 14 zonne-panelen aangeschaft.

Laat het aanleggen van extra elektriciteitsgroep aanleggen door een gecertificeerde elektromonteur. Zelf heb ik dat bewust laten doen, want ik heb daar gewoon geen verstand van en ik wil nog lang kunnen genieten van mijn aangeschafte zonne-panelen.

Vraag : Wat is de optimale ligging van de zonne-panelen? In welke wind-richting haal ik de meeste opbrengst met mijn zonne-panelen?

De meeste optimale liggen van je panelen is het Zuiden. Dat levert 99,9% aan zonne-energie-opbrengst op.

Mijn zonne-panelen kijken richting het Zuid-West-Westen. De opbrengst van mijn zonne-panelen ligt rond de 83,1% per jaar.

De preciese ligging van mijn zonne-panelen heb ik bepaald aan de hand van een kompas. Maar dit kan je ook zelf eenvoudig bepalen. Ga rond 12:40 (wintertijd) of rond 13:40 (zomertijd) 's middags in je tuin staan en kijk dan richting de zon. Dan heb je op dat moment het Zuiden bepaald. Vervolgens ligt links van je het Oosten (daar komt de zon op) en rechts van jou ligt het Westen (daar gaat de zon onder). Daarna kan je bepalen, in welke richting jouw dak 'kijkt' en kan je ook de beste plek voor je zonne-panelen bepalen.

Wanneer je dus bijvoorbeeld je (achter-)tuin op het Noorden ligt, dan kan je het beste jouw zonne-panelen aan de voorkant van je huis laten monteren.
(Tekst bij deze vraag is op 18-04-2012 aangepast na de tip, die gegeven is door Joep Luijten in het gastenboek.)

Vraag : Bij elke zonne-energie-omvormer wordt er gesproken over een 'string'. Wat bedoelt men daarmee?

Met het woord 'string' bedoelt men de aan elkaar gekoppelde zonne-panelen. Per omvormer kan je minimaal 1 string aansluiten. De zwaardere omvormers kunnen twee of meerdere strings aan.

Vraag : Wat gebeurt er als er op een paar zonne-panelen een schaduw te zien is?

Zodra er op een zonne-paneel een schaduw valt, dan werkt dat door op de andere zonne-panelen. Omdat we te maken hebben met 1 string en er valt een schaduw op een zonne-paneel of panelen van die string, dan zal de productie van zonne-energie ook naar beneden gaan.

Vraag : Hoe groot is een zonne-panelen? Wat is de afmeting van een zonne-paneel?

Elk zonne-paneel is 1,6m (lengte) bij 0,9m (breedte) en 5cm dik (1640mm x 992mm x 50mm). Voor 14 zonne-panelen heb je 23 m2 aan dakruimte nodig. In het fotoboek kan je zien, hoeveel dat precies is.

Vraag : Moeten mijn dakpannen van het dak er af, wanneer de zonne-panelen geplaatst worden?

Nee. Er moet zelfs niet eens een extra 'panlat' bij de huidige panlatten bevestigd worden.

Er worden beugels om je dakpannen heen geklemd. Daarvoor schuiven ze (Home Energy )de bovenliggende dakpan omhoog, bevestigen de beugel aan de onderliggen dakpan en schuiven de bovenliggende dakpan terug op zijn plaats.

Nadat een aantal klemmen zijn bevestigd, wordt er een rails over heen bevestigd. Op die rails komen dan de zonne-panelen op te rusten. Daarna worden alle zonne-panelen definitief vastgeschroefd/gemonteerd op de rails, zodat ze niet kunnen gaan schuiven.

Vraag : Heb ik nog steeds stroom, wanneer bij mij in de wijk de stroom uitvalt?

Nee.

Je hebt niet altijd stroom. Want stel je eens voor, als in jouw wijk de stroom uitvalt om 03:00 (drie uur 's nachts). Schijnt dan op dat moment de zon? Nee. Heb je dan voldoende licht van de maan? Nee. Die is niet sterk genoeg, zoals de zon dat is. Sterker nog, de maan is een weerkaatsing van licht, wat van de zon vandaan komt. Technisch bekeken is het aantal 'lumen' van het maanlicht ontoereikend genoeg om de zonne-panelen te laten functioneren.

Wanneer je overdag op donkere, regenachtige ochtenden of middagen stroom uitvalt in jouw wijk, dan heb je ook geen voldoende zonne-energie om je koelkast/vriezer van stroom te voorzien. Hooguit dat je heel misschien(!) twee kleine lampjes kan laten branden. Meer dan ook niet.

Op hele, zonnige dagen zou je dat wel hebben. Maar zodra er een wolk voor de zon komt, dan gaat de productie van zonne-energie ook weer naar beneden. Stel dat je dat op dat moment de wasmachine laat draaien, dan stopt die er gewoon mee.

Je kan dit 'voorkomen' door gebruik te maken van accu's, accu-laders en accu-omvormers/chargers. Dan heb je nog wel voor een bepaalde periode stroom. Alleen de aanschaf daarvan is behoorlijk duur.

Vraag : Ik heb een plat dak. Hoe zit dat met het de belasting van mijn plat dak? Kan die het gewicht aan van mijn zonne-panelen?

De vraag over 'dakbelasting'(niet te verwarren met een of andere vorm van BTW of een andere financiele vorm van belastingsgeld) kan je het beste neerleggen bij een aannemer/bouwvakker. Die kan aangeven, hoeveel gewicht het dak maximaal kan dragen.

Elk zonne-paneel weegt 19 kg. Daarnaast komt er op elk plat dak nog extra ballast (betonnen stoeptegels) om er voor te zorgen, dat je zonne-panelen niet wegwaaien.

Het gewicht van de totale constructie (zonne-panelen en zonne-paneel-houders) wordt natuurlijk verdeeld over het gehele platte dak. De constructie heeft geen bepaald zwaartepunt, die zich op een bepaalde plek concentreert.

Vraag: Waarom mag er maar 600Wp op een elektrische groep?

Het antwoord op deze vraag kan hier teruglezen. Daarin staat het antwoord, waarom je maximaal 600Wp aan zonne-panelen mag en kan aansluiten op een bestaande elektriciteits-groep.

Vraag : Kan je zonne-panelen integreren tussen de dakpannen?

Dat kan zeker. Je legt dan bijna letterlijk zonne-panelen in plaats van dakpannen op je dak. Hieronder zie je een aantal foto's. Klik op de foto's om ze beter te kunnen bekijken.

Mocht je zelf nog een vraag hebben, die er niet tussen staat, dan lezen we dat graag in het gastenboek.